PAMELA COYNE LIBRARY
_

ST MONICA`S COLLEGE


YEAR COMPLETED: 2014

LOCATION: EPPING, VICTORIA, AUSTRALIA

PHOTOGRAPHY: NILS KOENNING

awards:

- australian institute of architects - victorian chapter - 2015 - award in education - winner


- ARCHITEAM AWARDS 2014 - COMMUNITY AWARD - WINNER

- ARCHITEAM AWARDS 2014 - SUSTAINABILITY AWARD - WINNER

_

PUBLISHED: 

DEZEEN MAGAZINE - 05.04.2014

ARTICHOKE MAGAZINE - ISSUE 48 - 2014 PAGE 94

C3 MAGAZINE - NO.360 1408


The project celebrates and elaborates on the traditions of the school & civic library through a series of key ideas, or ‘chapters’, that were translated into architectural interventions. These architectural interventions were collectively composed and narrated as a single ‘story’.

"It has been rewarding to learn from library staff, the amount of borrowing has tripled due to the opening of the new library".


The traditional school library is becoming more digitalized and the all mighty physical book becoming more and more scarce.

The St Monica`s College Library fit-out new extension consists of two parts: 1. A renovation to the existing school library and 2. A new reading lounge & deck extension.
The project celebrates and elaborates on the traditions of the school & civic library through a series of key ideas, or ‘chapters’, that were translated into architectural interventions.
These architectural interventions were collectively composed and narrated as a single ‘story’.

1. Entry Threshold – Inspired by the entry to the ‘Secret Garden’, the Entry Threshold is conceived as a singular volume and is the main entry to the library.  The threshold protrudes slightly into the existing school corridor like a portal into another world.

2. Garden Foyer – Two large glass sliding doors open up the library to the courtyard where an existing internal corridor used to segregate the courtyard from the library completely. The internal library spaces are now engaged with the external courtyard, creating an indoor/outdoor reading area.

 3. The ‘Mutli-desk’ – A singular multi-purpose, multi-use, “Swiss army” reception desk, catering for borrowing, audio-visual hot-desk, library catalogue and a seat.

4. The Spanish Steps – A existing 1400mm change in levels between the lower & upper floors of the library was previously connected by two awkward, narrow stairs. This has been redefined as a series of platforms that promote impromptu spaces for discussion, meeting, photocopying, reading, viewing and traversing between the two levels of the library.

5. Tree-top reading lounge – A new reading lounge punches through an existing brick wall on level 01 and extends out over a previously unused courtyard. The reading lounge is specifically orientated & configured to offer views towards the nearby Darebin creek green belt and wetlands.

The library contains a series of Forum spaces for smaller, more intimate student reading, study groups and area for one-on-one teaching.

Flexible & translucent staff areas encourage teacher and student engagement. Through the use of a curtain divider, a more transparent & sometimes blurred visual & spatial barrier is created. Similarly, curtains are used as informal screening devises to create flexible teaching & study areas. When a private class is required curtains may be pulled shut. At other times the curtains can be pulled open for the area to be used as a large open study area during lunchtime and after school.

 A ‘grand’ reading-room area for larger class and study groups, sits in contrast with a series of ‘nook’ areas where students can hide-away, immerse themselves in the library and read alone.

The library supports both traditional reading and digitalized plug-in learning.

 Painted dark grey and lined with strip LED lights, a series of existing zig-zag trusses are celebrated, creating a improved sense of space which previously was cluttered & segregated from the upper level of the library.

 The book stacks are placed on the upper level of the library in reference to the books being the ‘Trinita dei Monti Church’ at the top of the Spanish steps and the external courtyard as the ‘Piazza di Spagna’ at the bottom of the steps.

 A carefully chosen colour and material palette was selected to reflect and complement the courtyard artwork, engaging with the Australian outback, an important icon of the St Monica`s college philosophy.

Moments of the colour orange are used throughout in fabrics, paint finishes and bench tops to link back to the external courtyard artwork.
The courtyard artwork or mural was designed and painted by [Brad Wray] with the help of – Ellie Farrell. It is an abstraction of the Bungle Bungle national park viewed from an aerial perspective.
The painting was completed out-of-hours, after work and on weekends over a 3-month period.

 Plywood was used generously throughout for its durability and practicality. The schoolyard is a place where wear and tear is common and plywood is a material whereby scratches and scuffs could add to the patina of the material. 

Often the embedded grain within the plywood ceiling, wall and joinery panels bare reflection with some of the forms and textures outside on the nearby grey gums.

Vertical natural timber battens, in collaboration with black stained plywood cladding, promote a visual connection with internal and external spaces. The shadow-clad external plywood cladding references the black and grey tones of the nearby grey-gums. Vertical, Victorian ash timber battens reference the vertical nature of the tall grey gums nearby.

The extension is almost completely hidden from outside of school grounds. Situated amongst the tree canopies with only a small glimpse to be seen from a nearby walking track, the new building fabric merges with its surroundings.
Internal loose furniture was custom designed for the project and made by a local furniture maker.

A series of pendant lights highlight and promote both specific and non-specific areas of engagement within the library.

 The project was constructed in two parts. One used a traditional means of contract with a building contractor undertaking the extension part of the works. Whilst the internal works or fit-out, which includes everything from all joinery to the Spanish steps were impressively undertaken by St Monica`s College`s own internal ‘maintenance’ team.

It has been rewarding to learn from library staff, the amount of borrowing has tripled due to the opening of the new library.