BRANCH STUDIO ARCHITECTS

ORCHARD STUDIO


YEAR COMPLETED: 2012

LOCATION: BELLEVUE ORCHARD, OFFICER, VIC, AUSTRALIA

PHOTOGRAPHY: BRANCH STUDIO ARCHITECTS

Awards:

- ARCHITEAM AWARDS 2013 - ARCHITEAM MEDAL FOR BEST OVERALL PROJECT - WINNER
- ARCHITEAM AWARDS 2013 - COMMERCIAL AWARD - WINNER

_

PUBLISHED:

ARCHITECTURE AU - MARCH 2013
MARK - ANOTHER ARCHITECTURE MAGAZINE - #43
DOMUS MAGAZINE ITALY - APRIL 2013
'EXTREME MINIMALISM' BOOK - BRAUN PUBLISHERS


"Recycled old corrugated iron was literally collected from the paddocks surrounding the project site and composed as a facade treatment"


A small studio space for 2 architects, a landscape architect and a meeting area.

The form of the building was composed to maximise views in relation to required program.

The architects face out into the orchard. The landscape architect faces directly into a small landscaped courtyard.

Where the form is sold it blocks out car parks and back of shed areas.

Recycled old corrugated iron was literally collected from the paddocks surrounding the project site and composed as a facade treatment in contrast with a ‘thin’ glazing system to create a minimal threshold between desks and the orchard.

Internally raw plywood floors and ceilings contrast against white walls.

All joinery is custom designed, laser-cut layered plywood with burnt black expressed edges. Joinery is carved out and continuous in form to create work station desks, benches and a cantilevered model display bench.

A series of layered plywood boxes are ‘tucked’ into wall cavities between studs to form book & folder storage.